Gyógytea

A tea fajták és hatásaik

A tea fajták és hatásaik

Mi is az a Tea?

A tea a világ egyik legősibb italaként büszkélkedhet több ezer éves történelemmel, és alapvető szerepet tölt be a különböző kultúrákban szerte a világon. Minden egyes korty tea egyedülálló ízvilágot kínál, még akkor is, ha ugyanabból a növényből, a Camellia Sinensisből származik. Ennek oka a termesztési körülmények sokfélesége: az éghajlat, a talaj minősége, a szüretelés időpontja, és nem utolsósorban a feldolgozás módja.

A tea és "nem tea" növények

Külön meg kell különböztetnünk a hagyományos teákat, mint a fekete, zöld, vagy oolong teát, és azokat az italokat, amelyek nem a Camellia Sinensisből készülnek, mint például a rooibos vagy a maté. Bár általában ezeket is teának hívjuk, szigorú értelemben véve nem tartoznak a tea kategóriájába.

A tea hatóanyagai

A tea számos egészségre jótékony hatással bíró összetevőt tartalmaz, köztük:

  • Koffein: Ismert stimuláns, amely segít az éberség növelésében.
  • Csersavak: Jótékony hatású antioxidánsok.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: Támogatják az immunrendszert és az általános egészséget.
  • Polifenolok: Erős antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez és más előnyös hatásokkal bírnak.
  • Illóolajok: Az egyedi ízért és aromáért felelősek.

Tápérték (100 mg tea esetén):

  • Kalória: 1 kcal
  • Szénhidrát: 0.2 g
  • Lipidek (zsírok): 0
  • Koleszterin: 0
  • Rost: 0
  • Nátrium: 4 mg
  • Kálium: 18 mg
  • Kálcium: 3 mg
  • Magnézium: 2 mg
  • Koffein: 11 mg

A teafajták

Mivel minden igazi tea a Camellia Sinensisből származik, a különbségek elsősorban a feldolgozási módszerekben rejlenek.

Zöld tea

A zöld tea leveleit gyorsan melegítik és szárítják a szüret után, megakadályozva ezzel az oxidációt. Ez adja meg a zöld tea friss, enyhén kesernyés ízét.

Fehér tea

A fehér teához a legfiatalabb rügyeket és leveleket használják, amelyeket természetes módon szárítanak, minimális feldolgozást biztosítva, így az íze rendkívül finom és visszafogott.

Oolong tea

Az oolong teák oxidációját finoman szabályozzák, így az ízviláguk a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. Az oolong teák gyártása különösen bonyolult és változatos.

Fekete tea

A fekete tea a legtöbbet feldolgozott teatípus, teljes oxidációval. Erőteljes íze és magasabb koffeintartalma miatt világszerte népszerű.

Pu-erh tea

A pu-erh egyedülállóan teljesen erjesztett tea, amely lehet "nyers" (Sheng) vagy "főtt" (Shou), és rendkívül változatos ízvilágot kínál, a földes és erős ízektől kezdve a lágy és simaig.

A tea, mint ital, nem csupán egy folyadék, hanem egy élmény, mely kultúrákon és generációkon átívelő hagyományokat és történeteket hordoz.



Termékek a kategóriából gyógytea

Apotheke cholestcare herbal tea 20x1,5g 30 g
A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, a vér koleszterinszintjét a jól oldódó rostok csökkentik és a vércukorszint normális értéken tartását is elősegítheti.

Fitodry orvosi zsálya 50 g
A Fitodry Orvosi zsálya levél főzete kiváló köptető és nyákoldó hatású. Emellett hatékonyan csökkenti az izzadást, gyulladáscsökkentő hatású, gyomor- és bélpanaszok esetén is alkalmazható. Belsőleg: felfúvódás, emésztési...

Herbária babamosoly gyerek tea 20x2g 40 g
Csipkebogyó húst, kamillavirágzatot és hibiszkuszvirágot tartalmazó, koffeinmentes, üdítő hatású teakeverék. Kisgyermekek számára is frissítő ital készíthető belőle. Fél éves kortól ajánljuk. Elkészítési javaslat: A csészébe...

Herbatrend Bodzavirág Tea 40 g
A vizet felforraljuk, és az előkészített, bodzavirágra öntjük. Lefedve állni hagyjuk kb. 10-15 percig. Ezt követően szűrjük le majd az elkészült teát tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, mézzel, citromlével és édesítőszerrel....

Herbatrend Orbáncfű Filteres Tea 20 filter
Herbatrend orbáncfű filteres tea, 20 filterDepresszió, idegesség, alvászavarok ellen. Elkészítése: Két teáskanál szárított orbáncfüvet leforrázunk, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést,...

Olvassa el más cikkeinket is


Zoltán Tárnok

Zoltán Tárnok

Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.