Ezeket az ételeket eheted és ezeket tilos, ha keto diétázol

Ezeket az ételeket eheted és ezeket tilos, ha keto diétázol

Ebben a cikkben a ketogén diéta kerül bemutatásra, mely manapság az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer. A keto diéta a magas zsír- és az alacsony szénhidrátbevitelen alapszik, ahol a cél az, hogy a szervezetet ketózis állapotba hozzuk. Ennek érdekében a napi kalóriabevitel 75-80%-át zsírok, 15-20%-át fehérjék és csupán 5-10%-át szénhidrátok alkotják.

A cikkben részletes listát találunk arról, mely ételeket és italokat fogyaszthatjuk szabadon, melyeket mérsékelt mennyiségben és melyeket egyáltalán nem, ha keto diétán vagyunk. A felsorolás szerint például a zsíros halak, a zöld leveles zöldségek, vagy az avokádóolaj szabadon fogyaszthatók. Ugyanakkor, a szőlő, a búza, a napraforgóolaj vagy az alkohol a tilos listán szerepel.

Hüvelyesek és gabonák

Módjával

  • szójabab
  • fehérbab

Soha

  • pattogatott kukorica
  • csicseriborsó
  • búza
  • rizs
  • lencse
  • zöldborsó
  • quinoa
  • földimogyoró
  • zabpehely
  • bab (mindenféle, kivéve a fehér vesebabot)

Zsiradékok és olajos magvak

Bármikor

  • makadámdió
  • olívaolaj
  • dió
  • vaj
  • pekándió
  • halolaj
  • kakaóvaj
  • kókuszzsír
  • fenyőmag
  • mogyoró
  • chiamag
  • lenmag
  • avokádóolaj
  • tejszín
  • joghurt Módjával:
  • tökmag
  • pisztácia
  • szezámmag
  • napraforgómag
  • brazil dió

Soha

  • kesudió
  • repceolaj
  • margarin
  • napraforgóolaj

Fehérjék a keto diéta alatt

Bármikor

  • belsőségek
  • kacsahús
  • marhahús
  • zsíros tejtermékek
  • sertéshús
  • bárányhús
  • alacsony zsírtartalmú rák
  • zsírosabb halak Módjával:
  • proteinpor
  • tojás
  • szalonna
  • fehér szárnyashús
  • görög joghurt
  • tofu
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Soha

  • füstölt hentesáru
  • panírozott húsok
  • felvágottak

Zöldségek a keto diétában

Bármikor

  • zeller
  • gomba
  • karfiol
  • brokkoli
  • zöld leveles zöldségek (spenót, római saláta, rukkola)
  • uborka
  • cukkini
  • spárga
  • csírák Módjával:
  • édeskömény
  • hagyma
  • sárgaréta
  • kelbimbó
  • kaliforniai paprika
  • padlizsán

Soha

  • kukorica
  • sütőtök
  • cékla
  • gyömbér
  • articsóka
  • póréhagyma
  • édesburgonya

Gyümölcsök

Módjával

  • mézdinnye
  • olívabogyó
  • avokádó
  • kókuszdió húsa
  • eper
  • kivi
  • lime-lé
  • citromlé
  • málna
  • paradicsom
  • szeder

Soha

  • mangó
  • sárgadinnye
  • szilva
  • papaya
  • sárgabarack
  • cseresznye
  • aszalt gyümölcs
  • banán
  • szőlő
  • körte
  • őszibarack
  • áfonya
  • tőzegáfonya
  • narancs
  • görögdinnye

Fűszernövények, fűszerek és öntetek

Bármikor

  • bors
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • Cayenne-bors
  • pirospaprika
  • majonéz
  • kömény
  • tárkony
  • petrezselyem
  • kapor
  • majoránna Módjával:
  • hagymapor
  • mustár
  • oregánó
  • gyömbérpor
  • kurkuma
  • ketchup
  • fokhagymapor

Italok a keto diéta alatt

Bármikor

  • víz
  • teljes tej
  • gyógynövénytea
  • csontleves Módjával:
  • alacsony zsírtartalmú tej
  • kávé
  • mandulaital

Soha

  • szóda és szénsavas üdítőitalok
  • alkohol
  • gyümölcslevek


Zoltán Tárnok

Zoltán Tárnok

Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.