Sport és energiaital

Vízivás fontossága és hidratálás titkai

Vízivás fontossága és hidratálás titkai

Napfény, jó idő, strandidő, sportolás, túrázás, hosszú séták, futás a busz után - számos mindennapi helyzetben megizzadhatunk, és ez problémát jelenthet, ha nem pótoljuk a folyadékot. Gyakran elfelejtjük a megfelelő vízfogyasztást, de tényleg olyan súlyos a helyzet? Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hidratálással kapcsolatos testi folyamatokat és hogyan tehetjük hatékonyabbá ezt a "kötelező" tevékenységet.

Miért Elengedhetetlen Elegendő Vizet Fogyasztani?

Általában ismert, hogy a megfelelő vízfogyasztás kiemelkedően fontos az emberi szervezet számára. Az újszülött kisbabák akár 80%-ban, míg a felnőttek testének 72%-ban víz. Bizonyos szervek esetében ez az arány még magasabb lehet, például a tüdő 90%-ban, a vér és a bőr körülbelül 80%-ban vízből áll. Ez azt mutatja, hogy a víz nélkül az ember nem létezhet. A napi vízmennyiség függ a testtömegtől, nemtől, életszakasztól, életviteltől és más tényezőktől, de az orvosok általában napi 2-2,5 liter víz fogyasztását ajánlják.

A test párologtatással hűti le magát, különösen a nyári hőségben és fokozott izzadás közben. Ezért fontos fenntartani a szervezet vízkészletét vízpótlással. A kiszáradás gyakori ok lehet a rosszulléteknek, mivel a szervezet nem rendelkezik elegendő folyadékkal a testi és mentális funkciók támogatásához.

Szükségem van egész nap vízre?

Fontos tudni, hogy a vízpótlás nem csak a felöltöltött vízpoharak számától függ. Minden elfogyasztott étel tartalmaz valamilyen mennyiségű folyadékot, amit a szervezetünk felhasznál a hidratáláshoz. Néhány élelmiség több vizet tartalmaz, mint mások. Például az uborka, cukkini és görögdinnye 95% víztartalommal rendelkezik, így kiváló a vízpótlásra. Ez azt mutatja, hogy a hidratálás nemcsak a hidratálás fenntartásáról szól, hanem lehetőséget nyújt jó ásványi anyagok, vitaminok és tápanyagok bevitelére is. Emellett frissítő és tápláló italokkal is feldobhatjuk a vízfogyasztást, amelyek nemcsak hidratálnak, de hasznosak is a szervezet számára.

Sportitalok:

Ma egyre népszerűbbek a sportitalok, amelyek kifejezetten segítik a testmozgás közbeni erőfeszítéseket. Képesek pótolni az izmok számára szükséges ásványi anyagokat, például magnézium, kalcium és kálium, valamint gyakran tartalmaznak C-, D- és B-vitaminokat. Ugyanúgy, mint a testmozgás során, a meleg időjárásban a szervezet pótolni kell a veszteségeket, és az elektrolit italok hasznosak lehetnek. Az elektrolitok fontos szerepet játszanak az idegrendszer és a szervek működésében, az anyagcserében és a hidratáltság szabályozásában. Ezek a töltéssel rendelkező ásványi anyagok megtalálhatók a testfolyadékban, és szabályozzák a sejtek belső és külső folyadékszintjét. A sportolás és a fokozott izzadás során azonban elvesznek a szervezetből, és hiányuk izomgyengeséget, szédülést, fejfájást, álmosságot és szomjúságérzést okozhat. Ezeket általában az étkezés során pótoljuk, de fokozott hidratálás során is hasznosak lehetnek.

Gyakran elfelejthetjük a hidratálást a rohanó napi teendők közepette. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy napközben, különösen a meleg órákban elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk. Hasznos lehet emlékeztetőt beállítani telefonunkon, számítógépünkön vagy óránkban, és egy újratölthető palackkal figyelemmel kísérni a bevitt mennyiséget.



Termékek a kategóriából sport és energiaital

AMINO COLLAGEN VIBE ITAL ANANÁSZ-KÓKUSZ
Gluténmentes collagen vibe ananász-kókusz ízű szénsavas üdítőital kollagénnel


Viwa brainboost zero 500 ml
VIWA BrainBoost | LoveYourself ~ Energia- és szénsavmentes mangó-lime-licsi ízű üdítőital steviával, ginkgo biloba-, és zöld tea kivonattal, C- és B-vitaminokkal. Pasztőrözött termék.

Viwa vitaminvíz bodypro 500 ml
Narancs - maracuja - aloe vera ízű szénsavmentes üdítőital, csökkentett energiatartalmú, fruktózzal steviaval vitaminokkal, ásványi anyaggal. A narancs a legismertebb C-vitamin források egyike.

Viwa vitaminvíz c1000 500 ml
Viwa Immunity C-1000 felfrissülést biztosít és segít a szervezetünk megerősítésében és karbantartásában. Citrom ízű szénsavmentes üditőital, energiamentes, steaviaval és vitaminokkal.

Olvassa el más cikkeinket is


Zoltán Tárnok

Zoltán Tárnok

Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.